Autók és más járművek

Ezek a szokások a dupla kuplungos automata gyilkosai - Vezess TV/GAJDÁN MIKLÓS

Feliratkozás a csatornára: bit.ly/VezessTV-feliratkozas
A dupla kuplungos váltókról szóló videó második része
A VÁLTÓKRÓL SZÓLÓ EDDIGI VIDEÓK:
HAGYOMÁNYOS AUTOMATA VÁLTÓ:
huplayer.info/show/V2RDcW5ydXBNc1E.html
KÉZI VÁLTÓ:
huplayer.info/show/ZEZzelNpcVpHVnM.html
CVT VÁLTÓ:
huplayer.info/show/azlFc1lFbGxzcUE.html
www.vezess.hu/
vezess/

Megjegyzés 

 1. Varga Pál

  Varga Pál

  2 napja

  Lehet butaságot írok, nem vagyok mérnök. Nekem 7 sebességges dsgm van, és szerintem itt van némi félreértés kúszás témában. Ha leveszem a lábam a fékről egyesben akkor az autó kb 4-5-tel kezd el menni, de ez nem folyamatos csúsztatást jelent, hanem azt mint sima váltónál alapjáraton felengedett kuplunggal.Amikor ténylegesen csúsztat az az elindulás pillanata, a folyamatos lassú haladásnál szerintem mar nem. Tehat szerintem pl dugóban csak fékkel haladva nem kap nagyobb terhelést mint egy hagyományos váltó.

 2. Zoltán Lantos

  Zoltán Lantos

  2 napja

  Üdv! Nálunk most került a családba egy Powershift váltóval szerelt Ford. Ez elvileg olajban futó kuplungos. Piros lámpánál ki kell venni "N"-be vagy nyomott fékkel maradhat "D"-ben? Az sem mindegy, hogy milyen erővel nyomom a féket? Ha már áll az autó akkor elvileg szétkapcsolt a kuplung fékpedál nyomóerőtől függetlenül nem? Ha vízszintes úton felengedem a féket, az autó elindul, ilyenkor is csúszik a kuplung? Én azt hittem ilyenkor zárva van.

 3. Kornél S

  Kornél S

  2 napja

  Én CSAK sima automatát akarok (volt is pár w124 300td, 760 Volvo) a kúszás az szuper jó. Nem is tudtam, H a dsg nem úgy tudja 🤔

 4. Zolee Zolee

  Zolee Zolee

  3 napja

  Ezért jó a Toyota/Lexus E-CVT váltója abban nincsen kuplung se szíj mint egy normál CVTben! Biztosabb mint ez az okádék DSG/S-Tronic! Inkább egy normis hidrodinamikus Tiptronic váltó mint ez a konstrukciós FOS!!!

 5. Tamas Terjek

  Tamas Terjek

  5 napja

  Ha jol tudom hagyomanyos automata valtos autot nem szabad vontatni. Mi a helyzet a duplakuplungossal?

  • Andras Szell

   Andras Szell

   20 órája

   Hagyomanyost nem szabad, mivel attol meg, hogy uresben van (nincs osszekapcsolva a motorral) a fogaskerekek forognak de olajzas nincs, mivel a jaro motor mukodteti az olajpumpat. DSG-ben is van olajpumpa, azt nem tudom, hogy mindegyikben, de azt nem a motor hajtja, szoval elvileg lehet vontatni.

 6. Joey Ever

  Joey Ever

  5 napja

  Az m4 -em ben dupla kuplungos van és még semmi problémám nem volt vele.

  • Andras Szell

   Andras Szell

   20 órája

   @Zolee Zolee Szerintem akinek M4-e van pont leszarja mennyibe kerul javitani, a fek dragabb bele, mint az egesz valto.

  • Zolee Zolee

   Zolee Zolee

   3 napja

   Még!!! Majad ha üt meg rángat akkor kezdjél gyűjteni! Mennyi km van benne?

 7. Balázs Mészáros

  Balázs Mészáros

  9 napja

  És mi van a start-stoppos dupla kuplungosoknál, ahol ugye dugóban araszolva nem érdemes tövig nyomni a féket, mert akkor leáll. Ha nem is csúszási határon, de fentebb kell tartani a féket, hogy le se álljon de el se induljon. Ez a rosszabb, vagy ha 10 másodpercrnként leáll-elindul?

  • Andras Szell

   Andras Szell

   20 órája

   Elindulásnál a duplakuplungos váltó nagyon kevés ideig csúsztat, ha fentebb tartod a féket akkor érezni, hogy a váltó elkezd csúsztatni, nah az a halála. Inkább indulj el normálisan és fékezz rendesen, ne csúsztasd.

 8. Marcell Szilvásy

  Marcell Szilvásy

  9 napja

  Miben jobb akkor, mint a hidraulikus automata?

  • Andras Szell

   Andras Szell

   20 órája

   @hothyppo Ez már nem igaz, ZF9HP gyorsabb, mint a legtöbb duplakuplungos és nagyságrendekkel kényelmesebb, nem érzel semmit.

  • hothyppo

   hothyppo

   7 napja

   Abban, hogy normálisabban , intelligensebben vált, és nem telik el fél óra két váltás között

 9. Sadao

  Sadao

  11 napja

  F31ben is duplakuplung van ha joltudom?

 10. cvbnm8053

  cvbnm8053

  12 napja

  Hasznos volt! Kôszönöm!

 11. György Becsei

  György Becsei

  12 napja

  Jó a videó, a működési elveket profin ismerteti.... de nem olyan régen még manuálisat használtunk a legtöbben. A kuplungot akkor is és most a dsg-nél is csak addig csúsztatjuk, amíg megmozdítjuk az autót. Normál esetben kb 2 másodperc, utána lleszállsz róla, araszolásnál/kúszásnál a dsg nem csúszik, teljesen bekapcsolt állapotban van.

 12. György Becsei

  György Becsei

  12 napja

  11.40-től mit nem szabad.... ezek a váltók “bolondbiztosak”. Nem lehet sem túl, sem aláváltani. Aki ilyet használ, nyugodtan próbálja meg pl 30- nál egyesbe tenni.... egyszerűen nem lehet.

 13. Gábor Visnyei

  Gábor Visnyei

  12 napja

  sima hidrodinamikus vagy tiptronic váltóról beszélünk automata alatt? csak azért kérdezem, mert nagyon nm mindegy és a kettő tök más..

 14. Mayer Angelo

  Mayer Angelo

  13 napja

  Tudná valaki kategorizalni melyik márkájú autóban melyikek vannak? Külön cvt hagyomanyos duplakuplungos.?

 15. Tamás Pál

  Tamás Pál

  13 napja

  Ez is a szokásos színvonalas előadás a Tanár Úrtól. Köszönöm szépen. :) Mellékesen én egy CVT váltós Honda Insight-ot használok ami természetesen szintén kúszik mint az automaták általában de egy emelkedőn feltolatásnál eléggé kell nyomni a gázt, tehát ennél az autónál tolatáskor nem nagyon érzékelem a kúszást.

 16. F Zsolaaa

  F Zsolaaa

  14 napja

  T6 DSG 2016/8 hó újonnan lett vásárolva 280k van jelenleg benne és hibátlanul működik(személyszállítás,jármű szállitás mindezek mellett napi szinten van használva)

 17. La li

  La li

  14 napja

  Üdv.Akkor a dupla kuplungos autóval ne “kússzak” pl. garázsba való bealas stb,parkolás ??? Köszönöm

 18. Mercedes István

  Mercedes István

  14 napja

  Az én W124 300D-ben gyári szétszedetlen automata váltó van én vettem az autót újonnan és most van benne 850.000Km mindig motor és váltóolajat 10.000Km-ként cseréltem hiába tudom hogy a váltó olaj 50.000 is elfut de kérdéses hogy meddig na szóval 10,000KM minden fontos olaj ledob új szűrő és még ami kell ! A váltója nem üt nem ránt nem csúszik a motorja is halk -20ban is első izzításra indul :D Meghálálja egy sima automata ha sűrűn cserélsz olajat :D

 19. Leon Torok Daniel

  Leon Torok Daniel

  15 napja

  Faszert nem tudod elmondani egyszeruen hogy mi teszi tonkre. A semmit hajtos vegig te kreten. Amugy is egy nyomorult vagy, bekellene fejezned ezt a semmit mondo magyarazast , tenylrg idegesito egy szerencsetlen paraszt vagy.

  • Gergő Tóth

   Gergő Tóth

   11 napja

   Most miről beszélsz nyomi? Nem semmi zagyvaságot össze tudsz hordani...szerintem is állj le az anyagozással.

  • Vezess TV

   Vezess TV

   14 napja

   Bármit szedsz, hagyd abba, ha nem szedsz semmit kezd el. Mindkét megoldás jó.

  • Leon Torok Daniel

   Leon Torok Daniel

   14 napja

   Gergő Tóth tuti hogy valami csoro paraszt vagy 😂😂😂😂 gondolom 2 egyforma ft nincs

  • Leon Torok Daniel

   Leon Torok Daniel

   14 napja

   Ccsba Ihh te is nagy barom vagy

 20. János Attila

  János Attila

  15 napja

  Aki lehúzza ezt a videót az tuti egy gyökér tudatlan barlanglakó. Megnézném, hogy azok a barmok, hogy tartanának előadást egy ilyen szerkezetről. 10 dislike :D Szerintem abból 9 kisebbségi :)

  • János Attila

   János Attila

   14 napja

   @Gergő Tóth XD

  • Gergő Tóth

   Gergő Tóth

   14 napja

   Ha most tök indokolatlanul, tehát pusztán a fikázásuk öröméért, idekevered a "Kisebbségieket" mert ez jaj de poén akkor te mi vagy?

 21. gcsepi81

  gcsepi81

  16 napja

  A Hyundai Ioniq duplakuplungosánál szuper megoldás hogy a kúszást a villanymotorral oldják meg, nincs kuplungcsúszás. Álló helyből is mindig villannyal rajtol a benzines csak később csatlakozik. Kiváncsi vagyok mennyit fog így bírni a kupplung, mindenesetre bizakodó vagyok.

  • gcsepi81

   gcsepi81

   7 napja

   @István Früvald 265 Nm-t kell átvinnie. Gondolom arra van méretezve.

  • István Früvald

   István Früvald

   7 napja

   Azárt azt ne reméld, hogy egy negyed akkora igénybevételre ugyanakkora teljesytményre méretezet kuplungot építettek az autódba mint normál esetben. Természetesen sporóltak a tömege miatt az átmérőn a nyomólapon a rugokon a csillapításon ...stb.

  • Gladiatus121

   Gladiatus121

   14 napja

   hm jól hangzik

 22. Barabás Kicsi

  Barabás Kicsi

  16 napja

  Kuplung??? Az tengelykapcsoló!

 23. Tivadar Agoston

  Tivadar Agoston

  16 napja

  Jó volt érthető volt.kószönjük.olajcsere periódusről is szólhatott volna pár szót...dsg 7 gangos szárazkuplungos...köszi!

  • Zé Té

   Zé Té

   14 napja

   Mr. Pintér! A 7-es szárazkuplungos DSG-ről van szó. A 6-osod olajban fut, ott valóban lényeges az olajcsere, mert olajban fut a kuplung. Itt nem lényeges az olajcsere, mert nincs olaj! Csak ott és annyi mint egy hagyományos kéziváltóban.

  • Mr. Pinter

   Mr. Pinter

   14 napja

   Nekem 2015-ös Golf 7 alltrack-om van 6-os DSG-vel és 60 ezernél volt nemrég olaj csere és ez a lelke, az időszerűen cserélt olaj. 7 gangos DSG-nél nem tudom mi a szisztematika 🤷🏻‍♂️

  • Tivadar Agoston

   Tivadar Agoston

   16 napja

   @Zé Té szia! Köszi!

  • Zé Té

   Zé Té

   16 napja

   Nem kell cserélni a 7-esben, nem tolja ki az élettartamát mert ugye száraz, ellenben az olajban futó 6-ossal! Ami olaj van benne (kevés) azt majd a kuplungozáskor cserélik.

 24. Péter Bódi

  Péter Bódi

  16 napja

  Azért mégiscsak felhàborító, hogy egy 10milliós autóhoz külön kurzust kell elvégezni, hogy ne csessze szét az ember! Tulajdonosok büszkén mesélik, hogy 30ezres periódus helyett 10ezrenként cseréltetik az olajat az autóba, mert félnek, hogy megàll az 5milliós technika!!!!! Nem is marad el a büntetés! Kutya nem veszi majd meg a szar európai autókat!!!!

  • Péter Bódi

   Péter Bódi

   15 napja

   @Kovács István Az a baj, hogy hazudnak a gyàrtók és mi hagyjuk nekik! A motor tönkremegy 150000km-nél az előírt periódus miatt akkor vàllalja a felelősséget a gyàrtó! Hallom itt az okosoktól, hogy az automata váltóba akkor is cserélni kell 60000km-nél az olajat ha a gyàrtó azt ígéri, hogy soha nem kell. Hazudnak a fogyasztàsi adatokkal, a kàrosanyag kibocsáltási adatokkal. Nem baj majd a kínaiak újra megtanítjàk őket autót gyàrtani!!!

  • Kovács István

   Kovács István

   15 napja

   és mi van akkor ha valaki vigyáz a dolgaira és nem 30 ezret kihajt hanem 10 ezrenként cseréli az olajat? mert mondjuk van pénze rá és minden gond nélkül megteheti?. akkor ezzel mi a gond?

 25. Bucbuc

  Bucbuc

  16 napja

  Akkor DSG váltóval nem lehet lassan menni? Vagy mi a picsa, már bocsánat. Nevetséges. Nekem Suzuki-k (WagonR meg SX4) volt automatával de iszonyú jó és megbízható cuccok voltak. Beszarás, az automata egyik óriási előnye az, hogy lehet araszolni. Akkor ezek szerint a DSG ettől tönkremegy?

  • Gergő Tóth

   Gergő Tóth

   14 napja

   Lehet, csak ha "kúszik" akkor itt ugye a kuplung csúszik, mint egy sima kézi váltósnál, ami hosszú távon nem jó, mert elkopik hamarabb...ennyi a lényeg.

  • hunorferenczi

   hunorferenczi

   15 napja

   Dehogynem.Simán kúszik, csak állóra fékezve aktiválódik a rögzítőfék (Auto Hold).

  • Gabor Szabo

   Gabor Szabo

   16 napja

   Úgy tudom régebben nem lehetett, ugrált az autó, mert nem tudta, hogy sebességbe, vagy üresbe kellene rakni. De most már ez elmúlt, ahogy Miklós úr is mondja, a dsg is csúsztat, mintha egy kézin csúsztatnád a kuplunggal.

 26. Róbert Varga

  Róbert Varga

  16 napja

  Köszönet a videóért. Érthető volt és sok hasznos információt lehetett megtudni.

 27. Titokmen

  Titokmen

  16 napja

  az automata és a dupla kuplungos között kivülről látszik valamilyen különbség? Például a betük ugyanúgy vannak? Vann ak újabban amelyiken leghátul van egy L fokozat Azt mikor javasolt használni?

  • Andras Szell

   Andras Szell

   20 órája

   @Gabor Szabo L a felezot jelenti terepjarokban (L = Low range, H = High range).

  • Gabor Szabo

   Gabor Szabo

   16 napja

   Az L azt jelenti, hogy csak az alacsony fokozatokat használhatja a rendszer. Pl nehezet húzol emelkedőn, és nem akarod, hogy (mondjuk) hármasnál feljebb váltson, mert tudod, hogy ott már nagyon alacsony lesz a fordulat, és a nyomaték.

 28. YELLOW

  YELLOW

  16 napja

  Ha Miki bá nem volna, sok mindent nem volna nagyon érdemes nézni ezen a csatornán. Mondjuk az értékbecslő kissé elmaradt most. Igaz múltkor meg túl rövid időn belül követte egymást két rész.

 29. Ferenc Pal

  Ferenc Pal

  16 napja

  A megértéshez érdemes a bolygóműves, hidraulikus nyomatékváltós automáról szóló videót megnézni huplayer.info/show/V2RDcW5ydXBNc1E.html

 30. Gyenis Attila

  Gyenis Attila

  16 napja

  Köszönöm a kiváló infókat!

 31. Gyenis Attila

  Gyenis Attila

  16 napja

  Kb 16 éve van hagyományos automatás kocsim, (használtan vettem ,Suzuki Liana 2001-es) 250E Km körül van benne, soha nem volt gondom a váltóval 160E Km enként kell cserélni a váltó olajat, ennyi az igénye. Nagyon jók a tapasztalataim, jó vele autózni, szépen vált, rengeteget utánfutóztam, tolatgattam szűk helyekre, már több kuplung kimúlt volna ha, ha lenne hagyományos kuplung benne.Egyetlen hátránya, ha esetleg az aksi gyengélkedik, nem lehet betolni, csak bikázni.Ezért hordok is a csomagtartóban mindig egy zseb bikát vész esetére, de ez mobil töltésre is jó kiránduláskor.Nem vennék már másfajta váltós autót.Hagyományos váltót semmiképp, de tartok a DSG-től is.

  • UnlockAUT

   UnlockAUT

   Napja

   A Liana alapból egy megölhetetlen autó, ezek szerint az automata váltója is :D

 32. Norbert Soltész

  Norbert Soltész

  17 napja

  A mai sportautókban szokásos "menő" rajtprogram hogyanjáról én is szivesen hallgatnék egy kis okítást :)

 33. Lastname Firstname

  Lastname Firstname

  17 napja

  Azt nem ertem, hogy pl a porschekba, a bugattikba, lambokba akkor miert a pdk/dsg valtokat szerelik? Raadasul a sportos dsg valtos autoknal meg kifejezett rajtprogram is van. Akkor az miert van benne? Direkt szet akarjak cseszetni velunk az autokat?!

 34. Sandor Mirko

  Sandor Mirko

  17 napja

  multitronic-ot kerüljétek

 35. Márton Hidvéghy

  Márton Hidvéghy

  17 napja

  Nekem 2006-os golf nem dsg. Ha nyomom a féket akkor nem lehet a motort felpörgetni. Kicsit megemeli az alapjáratot es annyi....

  • Zoltán Németh

   Zoltán Németh

   15 napja

   Sőt még elvileg üresben vagy N ben vagy P ben sem lehet talán csak 1800 ig pörgetni és ott leszabájozza.

 36. djtj85classichouse

  djtj85classichouse

  17 napja

  új Mazda 6 bolygóműves automata váltós kocsival mentem 5-600 km-t és zseniális megoldás. bárcsak lenne pénzem sajátra :)

 37. Attila Oláh

  Attila Oláh

  17 napja

  Nagyon szép éles a kép , valamint a hang is szuper lett 👍

 38. Tamas Varga

  Tamas Varga

  17 napja

  OK, a videóból megtudhattam hogy olyan szokások ‘gyilkolják’ amit normális ember amúgy sem csinál... :)

 39. Gábor Bereczki

  Gábor Bereczki

  17 napja

  HIDRODINAMIKUS NYOMATÉKVÁLTÓ XD

  • Gábor Bereczki

   Gábor Bereczki

   16 napja

   @djtj85classichouse Csak kicsit sokszor mondta.

  • djtj85classichouse

   djtj85classichouse

   17 napja

   mi a vicces ezen?

 40. Leon Nagy

  Leon Nagy

  17 napja

  Nem véletlen veszik ki a dsg a prémiumgyártók kínálatából

 41. Béla Batai

  Béla Batai

  17 napja

  Szóval dióhéjban , fogyasztáson kívül kvázi mindenben rosszabb a dsg.

  • Ferenc Pal

   Ferenc Pal

   17 napja

   Gyorsulásban, gyorsításban is jobb a DSG.

 42. Janos Varga

  Janos Varga

  17 napja

  Joó volt, de ha nem tudtam volna a témát, akkor igen durva anyag. Szerintem ahogy a végén is lett mondva. Hasznos volt, de nem kicsit volt bonyolult. Jelzem, én elég vágom a sztorit és így is figyelni kellett néhány résznél.

  • Makiverem

   Makiverem

   14 napja

   én rohadtul nem értek hozzá, de nem volt olyan rész ami nem lett volna érthető 🙂

  • Péter Barta

   Péter Barta

   16 napja

   De ha veszi az ember a fáradtságot és picit kutat utána akkor-ha tud logikusan gondolkozni🙂-már sok mindent megért belőle. De igen azért nekem is kellet helyenként figyelni😅. Az a jó hogy példákkal él a Tanár Úr , sokat segít a megértésben🙂

  • Vezess TV

   Vezess TV

   17 napja

   Köszi az észrevételt, egy idő után elkerülhetetlen ez, ezért linkeltuk be a korábbi videókat. Talán egy nagy egyszerűsített táblázatos videó kellene, majd dolgozunk a koncepcion

 43. Norby Akosnati

  Norby Akosnati

  17 napja

  Nagyo jó volt .Még ijet

 44. Zoltán Gyáni

  Zoltán Gyáni

  17 napja

  Nekem 190e-nél olyanokat rántott hogy majd leszakadt a nyakam..... pedig szakszervizes szamla volt az olajcserékről....

  • Andras Szell

   Andras Szell

   20 órája

   @Tibor Radics ZF valtokban van egy nyomasszabajzó szelep, ami idővel kikopik es az olajnyomást nem tudja rendesen szabályozni a váltó. Ezt kell kicserélni, TransGo gyárt ilyet (amcsi cucc) és a váltó standard értékeken lesz. Neked a szoftverfrissítéssel csak beállították a váltód, hogy nagyobb nyomáson is működjön, ez később problémát okozhat (pl letöri a kosarak szélét) stb. Ez a rángatás mechanikai gond.

  • Tibor Radics

   Tibor Radics

   15 napja

   Nekem a 320d ben csinalta ezt, 2 bol 3 valtasnal majd lenyeltem a nyelvem. Dugokban egy remaolm volt. Elvittem a ZF hez, kicsereltek az olajat a Tim Eckhart metodus alapjan, tehat a wandlerbol is kipumpaltak az olajat, reseteltek az elektronikat de ugyanolyan szar maradt. Aztan, kapott egy sw frissitest es ez megoldotta a problemat.

 45. Ádám Bálint

  Ádám Bálint

  17 napja

  Az automata váltó nagy hátrányát lehet megfigyelni az USA-beli balesetes videókban, mikor ütköznek az autók, a sofőrnek a lába leesik a pedálokról, vagy nem volt bekötve és éppen az anyósülésről tápászkodik fel, a baleset után nem áll meg az autó, hanem "kúszik" tovább és még valaminek nekimegy vagy a gyalogosok közé gurul. Borzalom szerintem. Amerikában jártak mesélték, hogy kint a manuális váltó kezelését kiemelkedő "Skill"-nek , tehát képességnek veszik. :-) Ebből látszik, ahogyan a gépek egyre többet segítenek a mindennapokban, annál jobban elbutulunk. Egy életpélda: Egy utazás során nem GPS-szel vezettünk, hanem előkaptuk a térképet, a sofőr kérte, hogy nézzük meg merre vagyunk. Mindenki csak forgatta és nézegette, hogy "ez meg mi" hogyan "kell ebből kijönni".

  • Kovács István

   Kovács István

   15 napja

   @Ádám Bálint sok ember nem tud főzni...

  • egykilenckilenchet

   egykilenckilenchet

   16 napja

   @Ádám Bálint holnap 4re le kéne teriteni egy 3.5tsre valo árut az V. kerben, 20-30 cim csak, térképet nem használhatsz

  • Ádám Bálint

   Ádám Bálint

   16 napja

   @egykilenckilenchet Nagyon jól mondod! A hobbim miatt ezzel a "merre van észak" problémával sok embernél találkozok. A térkép használat és a tájolás egy alap képesség. Feltalálták már a készételt is ,de azért az az ember profibb aki főzni is tud.

  • Mumtaz

   Mumtaz

   17 napja

   2001-es Zaffirám van automata, de előtte '98-as B Vectrám volt szintén automata. Halad a kor és már mindent elektronika vezérel. Így mindkét autóban benne van/volt, hogy, ha például lámpánál az ember nyomja a féket, akkor a váltó üresbe teszi magát Olyan amcsi videókat én is láttam, amiben még elgurul az autó. Erre tehettek volna bele egy kis szoftver módosítást, hogy mondjuk ütközésnél, ha nyílnak a légzsákok, akkor a váltó is kapcsoljon üres fokozatba. Esetleg a motort is leállíthatná, mert nem tudok elképzelni olyan baleseti vészhelyzetet, ahol a légzsák kinyílós csattanás után még mennie kell a motornak/váltónak. Talán utána igen, de akkor meg újra be lehet indítani.

  • egykilenckilenchet

   egykilenckilenchet

   17 napja

   A GPSes példádnak ehhez sztem semmi köze, ennyi erővel a nap állásából kéne tájékozódni mert mi van ha elázik a térkép

 46. PowerUnbaised

  PowerUnbaised

  17 napja

  köszönjük a videót, érthető volt :)

 47. Árpád Szeiff

  Árpád Szeiff

  17 napja

  Megjegyzések az automata váltók energiatakarékosságához. 1) A statisztika szerintem abszurd, mert nagyban függ, milyen sofőrök a tesztalanyok. 2) A statisztika függ attól is, mekkora motor van egy autóban. Ha "túl-méretesebb", akkor jobb az automata, mert a motor szinte mindig töredék teljesítményen üzemel. Ha "alá-méretezettebb" akkor jobb a manuális, mert a sofőrnek folyamatosan előre kell gondolkodnia a váltókezelésen, és azt a gép nem tudja megtenni. (feltéve, hogy nem önvezető) 3) Minimális plusz költségen kötelező tartozék lehetne manuális váltóhoz egy javasló jelzés. A komputer jelezné mikor lenne gazdaságosabb egy fel- vagy visszaváltás.

  • Árpád Szeiff

   Árpád Szeiff

   12 napja

   @Ján Bakoš Köszi az infót.

  • Ján Bakoš

   Ján Bakoš

   14 napja

   az a funkció, amit említ - a javasló jelzés - nekem a 2018 mazda 2-ben benne van. fel és le is mutat.

  • gforce9

   gforce9

   14 napja

   @Tamas Bereczki Ez azért van, mert a kettős tömegű lendkerekek nem fogynak eléggé. :) Viccet félretéve, katasztrofális, hogy az üzemanyagfogyasztás visszaszorításának oltárán akár az alkatrészek tartóssága is feláldozható. Amiket ugye nem környezetbarát előállítani. Mindegy a teszteken jól mutatnak az adatok. A szabályozást kitaláló politikusok el vannak altatva, miközben pontosan a szarnak adtak egy pofont az általad említett esetben. Közröhej, hogy a környezetvédelmi szempontokat mennyire szűklátókörűen kezelik azok, akik ezért lennének felelősek.

  • Tamas Bereczki

   Tamas Bereczki

   14 napja

   "A komputer jelezné mikor lenne gazdaságosabb egy fel- vagy visszaváltás." - nekem jelzi, peldaul meredek emelkedon 60-nal hogy mehet a negyes ugy hogy harmasban is kinlodik :D Az az erzesem, hogy nagyon erolteti a motort. Benzin motort nem engedne 2ezer fole soha. Annak a nyomatekbol vezetesnek hosszu tavon meg vannak a kovetkezmenyei meg ha mindig 2decivel jobb is a fogyasztas.

  • gforce9

   gforce9

   16 napja

   @Árpád Szeiff Össze lehet hasonlítani a manuális váltósokkal is. Bővebben: www.nrcan.gc.ca/sites/www.nrcan.gc.ca/files/oee/pdf/transportation/tools/fuelratings/2018 Fuel Consumption Guide.pdf De számtalan írás van a tesztelés menetéről. Összehasonlításra alkalmas a típusok között, de nyilván azt nem fogja megmondani, hogy egy valós ember aki pl. életében nem vezetett manuális váltós kocsit, ha beleülne nem lenne e akár rosszabb az eredménye. :)

 48. Tamas Vamos

  Tamas Vamos

  17 napja

  Azt hittem, az normalis hasznalat, ha elozes kozben padlogaznal visszhuzza az ember egy fokozttal, ha nem elegedett a gyorsulassal.

  • Gabor Szabo

   Gabor Szabo

   16 napja

   Előzés megkezdése előtt told vissza a kisebb fokozatba, mint egy kézinél. Én legalábbis nem szeretek előzés közben váltogatni, előre beváltom, aztán gyí.

  • Kiss Gábor

   Kiss Gábor

   17 napja

   De az a normális használat. A duplakuplungosnál is visszalehet csak ne padlógázznál.

 49. Árpád Szeiff

  Árpád Szeiff

  17 napja

  Egy barátom temetésen égette szét a kuplungját. Nagypapáját temették, nagymamát vitte a halottas autó után, lassú lépésben, és a kuplungját is gyászolhatta. Ezek szerint, egy hidrodinamikus ezt gond nélkül bírná, a dupla-kuplungos szintén tönkremenne. Apropó: Régen a Škoda halottaskocsikban milyen váltó lehetett? Gond nélkül araszoltak.

  • Tamás Rózsa

   Tamás Rózsa

   10 napja

   @Ferenc Pal Én egy 6-os DSG-t használok 2 liter dízellel párosítva. Az az észrevételem, hogy araszolás közben szinte azonnal 2-est vált, de utána nem csúsztatja szerintem, szimplán 1000-es fordulaton hajtja az autót. Ezt abból is gondolom hogy gázadásra azonnal reagál és nem hallani, érezni csúsztatást. Azonban ami idegesítő, hogy mondjuk egy T kereszteződéshez érve szinte állóra fékezve az autót sem hajlandó 1-be váltani, inkább csúsztatja 2-ben és onnan lehet kigyorsítani. Na ott valóban csúsztat. További érdekesség, hogy D módban sportosabb vagy normál vezetés mellett sem váltogat vissza lassítás közben, csak már amikor muszáj. S módban visszavált és rángatásmentesen. Viszont ha + - manuál módba rakom, akkor ha én visszaváltok lassítás közben, akkor ránt egyet finoman. Még egy apró zavaró pont, hogy ha körforgalomhoz érkezek és olyan tempóban veszem be, hogy pont 2-es és 3-as között gondolkozik, akkor ha 2-es mellett dönt csúsztatja a kuplungot, majd egyszer csak ráengedi és szintén ránt egyet. Mint amikor manuális váltónál kicsit gyorsabban engeded fel pedált a kelleténél. Mindezektől - amikkel amúgy együtt lehet élni szerintem bőven - eltekintve lényegesen gyorsabb a különböző forgalmi helyzetekben, mint egy manuális társa. Ezt is meg kell tanulni kezelni, alkalmazni, szokásaihoz hozzászokni és akkor kellemes társa az embernek. Mondom ezt úgy hogy néhány éve erősen automata ellenes voltam!

  • Árpád Szeiff

   Árpád Szeiff

   16 napja

   Kedves @Ferenc Pal ! Nem tudom így van-e, de egy nagyon rövid első fokozattal a problémát áthidalhatónak látom. Vagy egy "nulladik" fokozattal, amit határozott induláskor nem is használ.

  • Boldizsár Bán

   Boldizsár Bán

   16 napja

   @Ferenc Pal Persze majd a városi araszolásban, megvárom amíg elmegy 30 m-t es nagy gazzal beerem. Kisse abszurdnak hangzik.

  • Ferenc Pal

   Ferenc Pal

   17 napja

   Ja, akkor feltételezem, hogy a városi araszolás sem a DSG barátja. Pedig pont ekkor kényelmes az automata.

 50. Darth Bones

  Darth Bones

  17 napja

  egy 2009-es( GH ) Mazda 6-ban milyen automataváltó van? Köszi.

  • Darth Bones

   Darth Bones

   16 napja

   @firstwhitehawk köszönöm.

  • firstwhitehawk

   firstwhitehawk

   16 napja

   Hagyományos (FS5A-EL/AWTF-80 SC)

 51. Balazs Tóth

  Balazs Tóth

  17 napja

  6 sebességes olajos DSG-m van, 315.000, semmi baja.

  • PokoTomi

   PokoTomi

   12 napja

   @Tamas Varga nekem 2013-as VW CC 109800km-nél váltóscserés lett, DQ250 (olajos6-os) szervíz 56E km-nél elvégezve, kocsi kímélve volt.... :(

  • Tamas Varga

   Tamas Varga

   17 napja

   Ez jó hír, én 160e-nél tartok az enyémmel. Minden 60eKm-nél olajcsere, eddig minden OK.

  • m11akos

   m11akos

   17 napja

   Kolléga 385e km-ig használta Octavia 2 FL-ben gond nélkül, eléggé bináris pedálkezeléssel. O3-ban nekem 270 e-ig, másik kollégának 310e-ig szintén nem volt gond vele, és mi szeretünk padlózva gyorsulgatni, én azt csodálom, hogy nem ment tönkre a gázpedál alatt a pánik gyorsító kapcsoló. :D Hozzáteszem, hogy az említett 3 autó többségében autópályán ment. Mindegyik 150 lovas 2.0 CR-TDI + a jól bevált DQ-250 6 sebességes olajos DSG. 60 ezrenként megkapták a váltók az olajcserét, ahogy kell. Apropó, O3-nál futtattam kuplung kalibrálást VCDS-el, mert 150-200 e km körül azért már kezdett kicsit rondábban váltani. Utána jobb lett, mint amikor kigurultam vele a szalonból.

  • Zsupkó András

   Zsupkó András

   17 napja

   ugyanez 350 nél járok :)

  • Norbert Lakatos

   Norbert Lakatos

   17 napja

   Szerencsés vagy ! Én mindig a taxisoktól kérdezek és nagyon nem ajánlják a duplakuplungos autókat ráadàsul ott van benne az a fránya kettős tömegű lendkerék .ami a hagyományos automatán nincsen.

 52. Lacike

  Lacike

  17 napja

  Akkor ezek szerint az olajos hydro váltó a leg strapa bírób 🤔 a dupla kuplungos száraz kevésbé ☹️ oszt ott van még a nedves olajos változata is 🤔

  • Róbert Diósi

   Róbert Diósi

   12 órája

   @Andras Szell Ezekben a korszerű dieselekben én a jobb félni mint megijedni elvet alkalmazom. A 600k km-et futott szivó dezső berlingonkban meg 20km után full fekete tehát szemre nem mondom meg, hogy mennyire elhasznált.Igen ezt irtam is, hogy tudom, hogy kevés a 105 ló a szerpentinen előzgetésre de ez van.Mindenesetre köszi a segítséged szép estét.

  • Andras Szell

   Andras Szell

   14 órája

   @Róbert Diósi Olajat allapottol fuggoen kell cserelni motorban is. Pl. egy 15 w40 elmegy 30-at is siman, ha nincs tulhajtva, de lehet, hogy egy 0 w30 5 ezernel megadja magat, ha szanaszet van hajtva. Nem a valto miatt lassu :) Ha az automata valto osszekapcsol kb ugyanaz a veszteseg, mint egy manualisban. 105 loerovel ne varjunk csodat meg kisebb autokban sem, viszont normalis vezeteshez teljesen jo.

  • Róbert Diósi

   Róbert Diósi

   14 órája

   @Andras Szell Hálás köszönet a válaszért! Szakszervízben kaptam ezt az infot a váltóról. Az olaj csere periódust a motorban 30E helyett én 10-re redukáltam ill. ezért is kérdeztem a szervízben, hogy mikor kell a váltóban cserélni. Erre volt a válasz, hogy a 6-os ban kell a 7-es ben nem. Akkor rákérdezek újfent, hogy hogyis van ez. A visszaváltást próbáltam ahogy mondod 7 ből visszarakja 4 be a motor üvölt gyorsulás nincs. Értem, hogy a 105 ló kevés egy ekkora dobozhoz de ez van, ha anya nem vezet manuált ill benzinest.

  • Andras Szell

   Andras Szell

   14 órája

   @Róbert Diósi Igen sajnos ez bevett szokas, zart valtokat csinalnak, amikbe nem lehet "tolteni" hacsak szet nem szeded. De ettol meg kell benne olajat cserelni, de az autogyartoknak nem celja, hogy sokaig menjen a valto, 200 ezret elmegy azt kesz. Vidd el szakszervizbe ahol kicserelik neked az olajat es figyelj, hogy csak eredeti szurot es olajat tegyenek bele. Dinamikusan elozni automataval ugy kell, hogy lepadlozod, aztan majd o tudja melyik sebesseg kell es visszavaltogat.

  • Róbert Diósi

   Róbert Diósi

   15 órája

   @Andras Szell Szia. Látom otthon vagy dsg ill. automata ügyben. Én most vettem egy 1.6 crtdi Tourant dsg-vel ovimobilnak amit anya használ jórészt. 7 sebességes elektronikus váltóval azt mondta a szak szervízben a szerelő, hogy nem lehet olajat cserélni benne és nem is kell.Ez létezik?Illetve ha nem ajánlott kézzel visszarakni (video) akkor, hogyan lehet mondjuk egy kamion előzést dinamikusan letudni?

 53. zelpix Solutions

  zelpix Solutions

  17 napja

  Kérdés: Audi Q5, automataváltó, duplakuplungos. Lámpánál érdemes egyáltalán N-be tenni,? (mondjuk én sosem teszem ezt, mindig D-ben hagyom), de hallottam kontrát is. Egyáltalán valamikor kell N-be tenni? Köszönöm

  • PokoTomi

   PokoTomi

   7 napja

   Tamás Rózsa ugyan így járok el én is és hasonló érzések vannak bennem is.

  • Tamás Rózsa

   Tamás Rózsa

   10 napja

   @PokoTomi nem csak az csökken, hanem a motor rezonanciáján, hangján is hallani hogy valami változik ha N-be kerül, én egy 6 sebességes DSG-t használok 2 literes dízelben, ha hosszú várhatóan a piros lámpa, akkor N-be teszem mindig, nekem D-ben hagyva és féket erősen nyomva (tehát nem csúsztatva) olyan érzésem van mint amikor manuálisban kinyomott kuplunggal 1-ben állnék a pirosnál

  • PokoTomi

   PokoTomi

   12 napja

   @Nagy Levente és akkor miért csökken a pillanatnyi fogyasztás ha kirakom N-be?

  • Ferenc Pal

   Ferenc Pal

   17 napja

   Úgy tudom, az USA-ban vizsgánál bukó, ha valaki piros lámpánál N-be teszi.

  • Zsolt Molnár

   Zsolt Molnár

   17 napja

   Akkor kell N-be tenni egy automata váltót, ha műszaki, vagy egyéb hiba miatt, vontatni kell a járművet. (esetleg, arrébb tolni pl. az út közepéről az út szélére.)

 54. szekreny0

  szekreny0

  18 napja

  Első hiba: ön volkswagen csoportos gépjárművet birtokol 😌

  • Attila Perlaki

   Attila Perlaki

   17 napja

   😂😂😈😃😂

  • lol4224

   lol4224

   17 napja

   iligy

 55. Lackooo

  Lackooo

  18 napja

  Végre. :D

Következő